Svensk Semla / Fastelavensbolle

Den svenske fastelavensbollen, med deilig mandelfyll og pisket krem!
Som svensk er det nesten obligatorisk å  spise semlor i februar, noe som normalt hører til Fettisdagen som i år faller på den 21e februar! Men til søndag er det fastelaven her i Norge, og da kan du gjerne bruke tipset som står nederst i oppskriften!
FORBEREDELSESTID 1 Dag 40 minutter
KOKETID 10 minutter
Matrett Brød og bakst, Dessert, Høytid/Sesong
Nasjonalitet Svensk
Porsjoner 6

Ingredienser
  

Boller

  • 150 g cottage cheese
  • 2 dl kremfløte
  • 3 store egg eller 4 små
  • 50 g smeltet smør
  • 1 ts eplesidereddikk
  • 120 g havrefiber
  • 1 ss vanilje-Sukkr (søtningsmiddel)
  • 3.5 ss finesse bakesukker eller tilsvarende
  • 2 ss fiberhusk
  • 2 ts bakepulver
  • 1 ts tørrgjær
  • 0.5 ts salt
  • 2 ts støtt hel kardemomme kan byttes mot ferdig malt

Mandelmasse

  • 1.5 dl mandelmel ikke fettredusert
  • 1 ss Finesse bakesukker eller tilsvarende
  • 3 dråper bittermandelessens kan byttes mot vanlig mandelessens
  • 1-2 ss kremfløte

Krem

  • 4 dl kremfløte
  • 2 ss vanilje-Sukkr eller tilsvarende søtningsmiddel
  • 1 ss melis drysses over de ferdige bollene

FREMGANGSMÅTE
 

Boller

  • Først begynner vi med bollene. Her kan du bruke enten en kjøkkenmaskin med S-kniv, eller et mikserglass og stavmikser. (Følgende instruks er for bruk med stavmikser, men hvis du bruker kjøkkenmaskin med S-kniv følger du instruksen, men kan blande alle ingredienser i beholderen til maskinen. )
  • Ha cottage cheese, egg, fløte og eplesidereddik i et mikserglass og bruk stavmikser til å mikse, til all cottage cheese er godt oppløst og uten klumper.
  • Hell i smeltet smør og bland godt.
  • Mål opp alle de tørre ingrediensene, før du har de oppi en større bakebolle og blander de godt sammen.
  • Hell oppi de våte ingrediensene i bollen med de tørre, og bland godt. Det skal bli en deig som er lett å forme, men vil være noe klissete. er deigen for klissete kan du ha i noe mere havrefiber. Er den for tørr kan du spe ut med litt fløte.
  • Del deigen i 2 og rull ut til 2 tjukke pølser. Del hver pølse i 4 emner og trille de til boller. Hvis deigen er veldig klissete kan du ha litt olje på hendene når du triller.
  • Legg bollene på bakepapir oppå et stekebrett. og dekk de med plastikk og et kjøkkenhåndkle.
  • Bollene skal nå stå lunt og godt, og heve i ca 1h. Hvis du har hevefunksjon på ovnen kan du bruke den, eller så kan du fylle kjøkkenkummen eller en stor bolle med veldig varmt vann og sette stekebrettet over.
  • Varm opp ovnen til 165*C og sett så inn stekebrettet med bollene på nederste rille i ovnen. Stek bollene i ca 30 minutter.
  • Når de er ferdig tar du de ut og lar de kjøle seg ned på rist.

Mandelmassa

  • Bland alle ingredienser godt sammen. Hvis massen blir for tørr kan du spe med litt fløte, massen skal være konsistensen som et "grovt" smør.

Kremen

  • Bland kremfløte og søtningsmiddel i en bolle og pisk kremen tykk.

Semla

  • Kutt av litt av toppen på bollen. Du kan også kutte den som en trekant, og da litt ned i bollen. Dette kalles et lokk.
  • Smør hver bolle, uten lokk, med ca 1 ss mandelmasse. Legg på ca 1dl ferdig pisket krem, du kan også bruke en sprøytepose og sprøyte ut kremen på bollen for et enda mere delikat uttrykk.
  • Legg på lokket oppå kremen, og dryss over litt melis. Bruk gjerne en liten sil, eller te-sil til hjelp.
  • Semlene er nå ferdig! Kos deg!

Merknader

Tips! Bytt ut mandelmassen med rørte bær eller vaniljekrem, og du har en nydelig fastelavensbolle!
Bollene kan også brukes som helt vanlige hveteboller, og smaker nydelig med smør og gulost! 
 
Legg gjerne igjen kommentar når du prøvd ut oppskriften!
Stikkord keto, lavkarbo, lchf, semla
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating




Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.